Hopp til hovedinnhold

Dette er Felles datakatalog

Felles datakatalog – data.norge.no – er laget for å vise hvilke data virksomheter har, som de kan dele med andre. Katalogen oppfyller behovet for å oppdage, evaluere og få tilgang til data.

Viktor Olsen forklarer mulighetene med Felles datakatalog.

Hvorfor bør du bidra til Felles datakatalog?

Støtt opp om kun én gang-prinsippet, og bli med på dugnaden!

Ved å bidra til Felles datakatalog, hjelper du flere med å finne ut hvilke data som allerede finnes. For å gjøre det effektivt å bidra, må vi ha felles definisjoner, slik at det blir lett å forstå og bruke dataene. Vi må også dele kunnskap om hvordan vi alle kan få tilgang til dataene.

Hvis alle publiserer i Felles datakatalog, skaper vi gevinster for både offentlige og private virksomheter. Det vil bli enklere å få tilgang til sanntidsdata, utvikle nye tjenester og sammensatte brukerorienterte tjenester, som livshendelsene. I tillegg øker du kvaliteten på egne data når du velger å vise dem frem til andre.

Mange har prøvd å beskrive verdien av datadeling, blant annet i USA (McKinsey) og EU. Det er mulig å spare mange milliarder, men det forutsetter at informasjonen blir beskrevet og gjøres tilgjengelig. Det gjør vi best ved å fylle de felles katalogene med innhold.

Slik fungerer Felles datakatalog

For å kunne oppdage, evaluere og ta i bruk data, må vi beskrive og publisere dem. Det er to måter å gjøre det på. Du kan registrere metadata (informasjon om dataene dine) selv, eller du kan gi tilgang til metadataene slik at vi kan høste dem. Vi publiserer og markedsfører innholdet på data.norge.no og i andre tilgjengelige kanaler.

Bli med i Datalandsbyen

Datalandsbyen er et nettforum hvor man kan etterspørre data, dele erfaringer og spørre om råd som gjelder datadeling og informasjonsforvaltning.