Hopp til hovedinnhold

Er du blitt oppringt fra et nummer som ser ut som det kommer fra vår Brukerstøtte (800 30 300) om at noen har tatt opp lån i ditt navn? Eller er du bedt om å oppgi personlig informasjon som passord eller bankinformasjon? Det er svindel.

02. april 2024

Digdir vil aldri be om slik informasjon. Om du er usikker på hvem som har ringt, ta kontakt med oss på Brukerstøtten ved å ringe oss opp på vårt nummer 800 30 300.

Økende svindelaktivitet

For tiden benytter svindlerne flere metoder for å utgi seg for å være andre enn de er, for eksempel at de representerer en offentlig tjeneste, politiet eller en bank. Det kan skje ved at de ringer opp fra et tilsynelatende "ekte" telefonnummer, tar kontakt på SMS eller benytter en e-postadresse som ser ekte ut. Slik forsøker de å få tilgang til personlig informasjon fra ofrene, for eksempel passord eller annen senisitiv informasjon.

Er du blitt utsatt for svindel eller har mistanke om at du er svindlet, ta kontakt med politiet.

Generelle tips ved mistanke om svindelforsøk

Stopp - Tenk – Sjekk

  • Spør deg selv hva den som tar kontakt egentlig ber deg om å gjøre. Forventer du en slik henvendelse? Er det noe du vanligvis får fra en slik avsender? Om du mistenker svindel, avslutt telefonsamtalen og ring 800 30 300.
  • Svindelforsøk er lettest å avsløre ved at du blir bedt om å åpne lenke eller vedlegg.

Ikke stol på avsenderadressen

  • Det er lett å "overta" telefonnummer, forfalske avsenderadresser i e-poster og tekstmeldinger. Klikk ikke på lenker i slike meldinger.
  • Skal du gå inn på en tjeneste som f.eks. banken din eller Altinn, åpne først et nytt nettleservindu, skriv inn adressen til tjenesten og logg inn.
  • Digdir eller Altinn sender deg aldri melding fra meldingstjenester som Messenger, WhatsApp eller liknende.

Sensitive opplysninger

  • Oppgi aldri sensitive opplysninger som kontonummer eller sikkerhetskoder som blir etterspurt fra en slik falsk e-post eller SMS. Har du kommet i skade for å oppgi slik informasjon, ta kontakt med banken din så raskt som mulig.
  • Er du blitt utsatt for svindel eller har mistanke om at du er svindlet, ta kontakt med politiet.

Pressekontakt

Are Kvistad

Seniorrådgiver, Digitaliseringsdirektoratet
Telefon: 47807910