Hopp til hovedinnhold

Nytt fra programmet nye Altinn

Her samler vi siste informasjon fra Skatteetaten, Brønnøysundregistrene og Statistisk Sentralbyrå.

Opprettet: 16. desember 2024 Sist endret: 11. mars 2025

11. mars 2025

En viktig milepæl

Skatteetaten nådde en viktig milepæl da vi mottok de første innsendingene maskin-til-maskin med reelle tall for inntektsåret 2024. Det skjedde i en pilot for maskin-til-maskin innsending for boligselskap og boligsameier. Innsendingene var med reelle data, og opplysningene som ble sendt inn blir brukt i den forhåndsutfylte skattemeldingen.

Pilotdeltakerne, som var utvalgte systemleverandører og deres oppgavegivere, svarte på en kort evaluering i etterkant. Tilbakemeldingene viser blant annet at det tok lenger tid enn antatt å gjennomføre nødvendige endringer for å ta i bruk tjenestene. Ellers opplevde de at de fikk rask respons og hjelp, men at vi bør jobbe videre med dokumentasjon og sikre konsekvent bruk av begreper. Dette tar vi med oss i arbeidet videre.

Start testing tidlig

I tillegg til piloten, vil vi gjennom hele 2025 legge våre nye maskin-til-maskin grensesnitt (APIer) ut til test. Dette skjer puljevis, se testplanen her. Vi oppfordrer sluttbrukerleverandørene på det sterkeste til å legge en plan og starte testing av de nye APIene tidlig.

•For dokumentasjon, se våre Githubsider
•Om kort tid vil vi også tilby en Slack-kanal for direkte dialog mellom utviklere i prosjektet og hos systemleverandørene.

Brønnøysundregistrenes tre nye tjenester på Altinn 3-plattformen

Prosjekt A23 har den siste tiden jobbet med å reetablere tre tjenester på den nye Altinn 3-plattformen. Vi er glade for å kunngjøre at disse tjenestene nå er i produksjon:

  1. Jeger (lansert 26. januar)
  2. YKD (Yrkeskvalifikasjonsdirektivet) (lansert 17. februar)
  3. Samordnet registermelding (lansert 20. februar)

Under følger en kort omtale av hver tjeneste og hva de brukes til.

Jeger

Rundt 900 personer i Norge har autorisasjon som jegerprøveinstruktører. For å bli instruktør må man ta en utdanning som omfatter det faglige innholdet i jegeropplæringen, pedagogikk og formidling, samt retningslinjene myndighetene har satt for opplæringen. Det stilles også krav til våpenferdigheter og erfaring fra jakt.

Når kandidater har bestått eksamen, sendes nødvendige vedlegg via et digitalt skjema i Altinn til Jegerregisteret. Når disse vedleggene er kontrollert og godkjent, registreres kandidaten som autorisert instruktør. Det sendes deretter en melding i Altinn med autorisasjonsbrev, som også blir sendt videre til Landbruksdirektoratet.

Hvert femte år må instruktørene gjennomføre et oppdateringskurs for å beholde autorisasjonen. Dokumentasjon på fullført kurs sendes da inn via Altinn, som automatisk saksbehandler søknaden. Deretter sendes et nytt autorisasjonsbrev både til instruktøren og Landbruksdirektoratet.

Yrkeskvalifikasjonsdirektivet (YKD)

YKD sørger for at utdanning innen over 160 yrker – hvorav halvparten er helse- og dyrehelseyrker – skal anerkjennes gjensidig i EØS-området. Direktivet krever at en person som har tatt slik utdanning, skal kunne søke digitalt om godkjenning i et annet EØS-land uten å først skaffe seg digital ID i det aktuelle landet.

Kunnskapsdepartementet har det overordnede ansvaret for å sikre at godkjenningsmyndighetene møter disse kravene. Mange av yrkene har svært få søknader, og det ville vært dyrt for hver enkelt myndighet å utvikle egne digitale løsninger. Derfor tilbyr Altinn 3 en felles minimumsløsning. I dag er det fire av de 14 aktuelle godkjenningsmyndighetene som benytter løsningen. Kunnskapsdepartementet oppfordrer nå resten av godkjenningsmyndighetene til å ta i bruk løsningen.

Samordnet registermelding (SORM)

SORM er tjenesten du benytter når du skal sende inn meldinger til Enhetsregisteret, Foretaksregisteret og Frivillighetsregisteret. I Altinn kan du fylle ut skjema, laste opp filer og signere digitalt.

Ifbm. reetableringen på Altinn 3, er det utviklet en ny innsendingstjeneste med tilhørende signeringsoppgave. Denne har en modernisert datamodell og er mer mobilvennlig enn tidligere. Signeringsoppgaven ble lansert 20. februar, og i en overgangsperiode vil både ny og gammel signeringsoppgave være i bruk.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har så langt etablert rundt 60 skjema og rapporteringsløsninger (apper) på den nye Altinn-plattformen. Noen av de nye Altinn 3-appene skal erstatte tjenester på Altinn II der det finnes systemintegrasjoner (også kalt sluttbrukersystemløsninger). Vi ønsker at de systemleverandørene som har integrasjon mot SSBs tjenester på Altinn II tar i bruk de nye API-ene på Altinn 3 og prøver seg på innsending i test så snart som mulig. Målet er at alle systemleverandører som har en aktiv integrasjon mot en eller flere av Altinn II-tjenestene våre i dag, er over på Altinn 3 senest i løpet av høsten 2025.

Oversikten nedenfor viser hvilke apper det gjelder, hva som er status for disse og tidsrammer for innsending i test og produksjon:

Hytteformidling (RS-0689) Ferdig utviklet og dokumentert. Pilotering pågår.

Test av leverandør i løpet av mars og innsending i produksjon senest innen november 2025

Egenmeldt sykefravær (RS-0182) Ferdig utviklet og dokumentert.

Test av leverandører f.o.m. mars og innsending i produksjon innen juni 2025

Overnatting: Hotell (RS-0297)

Ferdig utviklet. Dokumentasjon pågår.

Test av leverandør fra april og innsending i produksjon innen november 2025

Overnatting: Camping (RS-0307) Utvikling pågår.

Test av leverandør fra april og innsending i produksjon innen november 2025

Overnatting: Utleieenheter (RS-0366)

Ferdig utviklet. Dokumentasjon pågår.

Test av leverandør fra april og innsending i produksjon innen november 2025

eByggesak (RS-0788)

Utvikling planlagt i april-mai 2025.

Test av leverandør fra juni 2025 og innsending i produksjon innen januar 2026

18. desember 2024

Skatteetaten oppfordrer til å komme i gang med testing tidlig

Arbeidet med å flytte våre skjema og rapporteringsløsninger fra Altinn til skatteetaten.no pågår for fullt.

Fordi overgangen vil kreve en del tilpasninger på brukersiden, primært for systemleverandører, har vi laget en testplan for 2025. Jo tidligere dere blir med å teste, jo bedre kvalitet kan vi levere. Derfor oppfordrer vi systemleverandører på det sterkeste til å legge en plan og starte testing så snart tjenestene som ditt system leverer på blir lagt ut i test.

Vi kommer til å legge ut åpne API-beskrivelser av de ulike tjenestene fortløpende på Github: Innrapportering av tredjepartsopplysninger | API-dokumentasjon

I tillegg legger vi ut våre maskin-til-maskin-grensesnitt (APIer) puljevis i test hvert kvartal i 2025, slik at dere kan teste tjenestene før de skal være klare for produksjonssetting ved årsskiftet 2025/26.

Se vår testplan her: Skatteetatens tjenester flyttes fra Altinn til Skatteetaten - Skatteetaten

Brønnøysundregistrene: Fra samfunnskritiske tjenester til fremtidens Altinn 3

I 2024 mottok og behandlet Brønnøysundregistrene over 750 000 elektroniske tinglysningsmeldinger, 600 000 samordnet registermeldinger, 500 000 årsregnskap, 8 000 elektroniske stiftelser av aksjeselskaper, 5 000 konkurser og flere hundre tusen henvendelser knyttet til disse og andre tjenester. Brønnøysundregistrene bruker i dag Altinn ll-plattformen for å løse disse samfunnskritiske oppgavene.

Overgangen fra Altinn ll til Altinn 3

Altinn ll var en banebrytende plattform da den ble lansert, og den er anerkjent av Garner som en av verdens ledende digitale myndighetstjenester. Plattformen har i mange år vært en viktig støtte for Brønnøysundregistrenes oppgaver, men nå er tiden inne for modernisering. Prosjekt A23 har ansvaret for å reetablere Brønnøysundregistrenes tjenester på Altinn 3-plattformen, med mål om å sikre kontinuitet, brukervennlighet og sikkerhet for alle brukere.

Hvordan vi jobber

Med et dedikert team på over 30 personer, tett samarbeid med Digdir, og en felles innsats for innovasjon og teknologisk utvikling, er målet å gi brukerne en fremtidsrettet plattform som både oppfyller dagens behov og legger grunnlaget for morgendagens løsninger.

Sikring av en smidig overgang

For å støtte brukerne i denne overgangen, har vi etablert en egen innføringsorganisasjon. Denne fungerer som et sentralt kontaktpunkt for veiledning og informasjonsdeling ovenfor alle våre interessenter. Vi skal identifisere og løse utfordringer tidlig og formidle klare tidslinjer, milepæler og tekniske krav til de som trenger det.

Fremtidens plattform for fremtidens behov

Prosjektet skal sikre at brukerne, tilsvarende i dag, fortsatt vil ha tilgang til et bredt spekter av tjenester som Brønnøysundregistrene tilbyr via Altinn-plattformen. Dette inkluderer blant annet levering av årlig årsregnskap manuelt og maskinelt, opprettelse av aksjeselskaper, registrering av lisensjegere og bruk av den etablerte tjenesten for konkursbehandling.

Som en naturlig følge av den avanserte teknologien som ligger til grunn for den nye plattformen, vil brukerne få enklere navigasjon, raskere responstider og mer intuitive grensesnitt. De reetablerte tjenestene vil også tilby styrket personvern og økt sikkerhet, blant annet gjennom robuste maskiner for håndtering av sensitive data og forebygging av cybertrusler.

For mer informasjon, kontakt vår innføringsleder i prosjektet på lab@brreg.no.