Konseptvalgutredning
Det gjennomføres en konseptvalgutredning (KVU) der målet er å utrede hvilke konsepter som er best egnet til å oppfylle regjeringens målsetting på eID-området, særlig mht. utbredelse av eID på høyt nivå og tilgang til digital lommebok for alle. Arbeidet ledes av Digdir.

Bakgrunn
Av digitaliseringsstrategien 2024-2030 «Fremtidens digitale Norge» følger det at den reviderte eIDAS-forordningen er EØS-relevant, og at regjeringen vil “tilby alle en digital lommebok med eID på høyt nivå”.
Handlingsplan for Nasjonal strategi for eID i offentlig sektor slår fast at oppgaven må sees i sammenheng med eIDAS 2.0-forordningen, og krav om offentlig ansvar for utstedelse av eID på sikkerhetsnivå høyt som en del av en digital lommebok.
eIDAS 2.0 introduserer også konseptet om en digital identitetslommebok (European Digital Identity Wallet, eUDIW) som inneholder en eID på høyeste sikkerhetsnivå og elektronisk attesterte attributter, og som skal kunne brukes på tvers av landegrenser innen EU/EØS. Forordningen forplikter alle medlemsland til å tilby en digital identitetslommebok til sine borgere. Fristen for EU-land er satt til 21. november 2026. Frist for innføring av den digitale lommeboken i Norge er foreløpig ikke fastsatt.
Formål og prioriteringer i utredningen
Formålet med konseptvalgutredningen (KVU) er å utrede hvilke konsepter som er best egnet til å oppfylle regjeringens mål om at eID på høyt sikkerhetsnivå kan gjøres tilgjengelig for flere og mål om å tilby alle en digital lommebok med eID.
Tre prioriterte tiltak fra handlingsplanen for Nasjonal strategi for eID i offentlig sektor skal løses i KVUen. Oppdraget er gitt av Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, Finansdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet, som også vil inngå i styringsstrukturen for arbeidet. Utredningen ledes av Digdir i tett samarbeid med Skatteetaten, Politidirektoratet og Utlendingsdirektoratet. Markedsaktører og andre relevante virksomheter vil involveres gjennom referansegrupper
Prioriteringen ble gjort basert på høringssvar, forventede kommende krav og endringer i lovverk, avhengigheter mellom tiltak og hva som ble ansett som praktisk gjennomførbart. Under er tiltakene gjengitt:
- Regjeringen vil utrede hvordan eID på høyt sikkerhetsnivå kan gjøres tilgjengelig for flere
- Regjeringen vil legge til rette for at offentlig sektor evner å gjennomføre ID-kontroll digitalt og gjennom personlig oppmøte som oppfyller kravene til sikkerhetsnivå høyt for eID
- Regjeringen vil utrede grunnlaget for et markedsbasert samarbeid om kjerneinfrastruktur for utstedelse av eID til brukere
Grunnlag for videre prosjekt og konsept
Utredningen vil være ett av flere tiltak i arbeidet med å forberede Norge på innføringen av nytt eID-regelverk og europeisk digital identitetslommebok, og utredningens konseptuelle alternativer skal være utformet på en måte som ivaretar kommende krav fra revidert eIDAS-forordning. Nasjonal strategi for eID i offentlig sektor peker ut flere mål og tiltak som er igangsatt eller som skal starte opp i den kommende tiden.
Konseptvalgutredningen vil være avgrenset til de tre overnevnte tiltakene, men det vil være naturlig å se arbeidet i sammenheng med andre tiltak fra handlingsplanen.
Dette er KVU-prosessen
KVU er en utredningsprosess som følger bestemte rammer etter statens prosjektmodell og benyttes av det offentlige ved planlegging av mer omfattende tiltak. I utredningen vurderes ulike løsninger og konsepter som skal løse bestemte behov. I modellen for statens prosjektmodell (under) kommer KVUen mot slutten av konseptfasen. Deretter skal det gjennomføres en ekstern kvalitetssikring (KS1), før det fattes et konseptvalg i Regjeringen.

KVUen skal ferdigstilles innen 31. desember 2025 og vil gi beslutningsgrunnlag for et eventuelt videre prosjekt, inkludert anbefalt konsept.
Milepæler
Tentativ prosess og milepælsplan for KVU.
2024
Kunnskapsinnhenting: Digdir har invitert ulike virksomheter til å delta i kunnskapsinnhenting for å forberede konseptfasen og følgende utredning i 2025. Rapport foreligger senere.
Mai 2025
Fase 1: Problembeskrivelse, behovsanalyse og mål ferdig.
August 2025
Fase 2: Rammebetingelser, mulighetsstudie ferdig.
September 2025
Fase 3: Alternativanalyse ferdig.
Oktober 2025
Fase 4: Føringer for forprosjekt ferdig.
31. desember 2025
Ferdigstilling: Konseptvalgutredning overleveres til Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.