Hopp til hovedinnhold

Denne uka deltok avdelingsdirektør Nina Olsen Munthe i Digdir på høynivåmøtet i European Digital Identity Cooperation Group (EDICG) i Brussel. Tema for møtet var den videre utviklingen av digitale lommebøker – både for innbyggere og virksomheter.

Opprettet: 22. mai 2025
 Brussel: Fagdirektør Tor Alvik (t.v.) og avd. direktør Nina Olsen Munthe fra Digdir, og direktør Christiane Kirketerp de Viron og Norbet Sagsetter som har ansvar for arbeidet med eIDAS under EU-kommisjonen.
I Brussel: Fagdirektør Tor Alvik (t.v.) og avd. direktør Nina Olsen Munthe fra Digdir, og direktør Christiane Kirketerp de Viron og Norbet Sagsetter som har ansvar for arbeidet med eIDAS under EU-kommisjonen.

– Det er stor interesse i Norge for å ta i bruk digitale lommebøker. Flere offentlige og private aktører ser dette som et viktig verktøy for både effektivisering og innovasjon, sier Olsen Munthe.

Virksomhetslommebøker

På møtet presenterte EU-kommisjonen sitt arbeid med European Business Wallet. Virksomhetslommebøkene skal gjøre det enklere og mer effektivt å drive forretning i Norge og med europeiske virksomheter gjennom en sømløs prosess for å dele bevis og dokumentasjon med andre virksomheter eller offentlige myndigheter. Å redusere administrative byrder er et uttalt mål fra EU, og virksomhetslommebøkene blir en hjørnestein for å lykkes med dette. EU-kommisjonen vil legge frem et lovforslag knyttet til virksomhetslommebøkene i fjerde kvartal 2025.

En ny regulering forventes å bygge videre på rammeverket som allerede er lagt i eIDAS 2.0-forordningen for digitale lommebøker. Også tillitstjenester som digitale signaturer, elektroniske segl og tidsstempler forventes å bli en del av European Business Wallet. Elektroniske segl og tidsstempler er kvalifiserte verktøy for å sikre autentisitet og notoriet for dokumenter, transaksjoner og digitale bevis.

– Som EØS-land er vi forpliktet til å følge opp arbeidet med digitale lommebøker i EU, og Digir har ansvar for koordineringen i Norge. Arbeidet i EU startet med personlommebøker for innbyggere og omfatter nå i tillegg virksomhetslommebøker der vi samarbeider tett med Brønnøysundregistrene for å få på plass en god prosess og god involvering her hjemme, sier Olsen Munthe.

Før sommeren vil EU-kommisjonen også legge fram et utkast for EDICG om ID-kontroll. Konkret vil det skissere hvordan man kan bruke digital ID-kontroll for å utstede eID på høyt sikkerhetsnivå for innbyggere.

Norge i front

Norge har lenge vært en pådriver i arbeidet med digitale identitetsløsninger og har deltatt aktivt i flere europeiske pilotprosjekter, blant annet gjennom NOBID og EWC-samarbeidet.

Brønnøysundregistrene, Direktoratet for økonomistyring, Skatteetaten og Digdir er også med i We Build (Wallet Ecosystem for Business and payments Use cases on Identification, Legal representation and Data sharing). Dette er et er et EU-finansiert prosjekt med nærmere 200 medlemmer fra både offentlig og privat sektor.

We Build planlegger flere piloter som involverer digitale virksomhetslommebøker, og slik demonstrere de praktiske fordelene løsningene kan gi. En viktig oppgave er å muliggjøre utstedelse av bedriftsidentitetsattributter (LPID – legal person identification data) for juridiske personer.

Nasjonal sandkasse

Digdir og Brønnøysundregistrene er også i ferd med å etablere en nasjonal «sandkasse» – en testarena for å forberede både offentlig og privat sektor på den kommende utrullingen av digitale lommebøker.

– Vi følger arbeidet i EU tett, og bidrar til å implementere nye regler og løsninger så raskt som mulig. Vi har allerede startet forberedelsene til å innlemme eIDAS 2-forordningen i norsk lov, sier Olsen Munthe.

Dette er EDICG

EDICG er EUs sentrale samarbeidsgruppe for digital identitet. Gruppen støtter implementeringen av eIDAS 2.0, gir råd til EU-kommisjonen og bidrar til å utvikle «verktøykassen» for de nye europeiske digitale identitetslommebøkene. Den legger til rette for grensekryssende samarbeid og informasjonsutveksling mellom medlemsland om tillitstjenester, digitale lommebøker og notifiserte eID-ordninger.

Kontakt

Nina Munthe Olsen

Avdelingsdirektør, Digitaliseringsdirektoratet
Telefon: 41 21 70 46

Tor Alvik

Fagdirektør, Digitaliseringsdirektoratet
Telefon: 41 58 67 54