Regjeringen har sendt ut forslag til en ny digitaltjenestelov på høring, med frist 1. oktober 2025. Loven skal gjennomføre EUs forordning om digitale tjenester (DSA) i norsk rett.

Den nye loven har som mål å sikre et tryggere og mer rettferdig digitalt marked, styrke forbrukervernet og beskytte grunnleggende rettigheter på nett. Loven vil gjelde for alle tilbydere av digitale formidlingstjenester – fra internettleverandører til sosiale medier og nettmarkedsplasser – som tilbyr tjenester til brukere i EU/EØS.
Det nye lovforslaget er relevant også for innføringen av digitale lommebøker. DSA og eIDAS 2.0 er samordnet slik at store digitale plattformer som er definert i DSA (se faktaboks) må akseptere den europeiske digitale identitetslommeboken ved autentisering, dersom brukeren ønsker det.
Lovforslaget fra regjeringen omfatter også nasjonale regler om blant annet anvendelsesområde, nasjonal forvaltningsstruktur, tilsyn, stedlig kontroll og sanksjoner som tvangsmulkt og overtredelsesgebyr.
Regjeringen ber om innspill til hvordan loven bør gjennomføres og hvordan tilsyn og klageordninger bør organiseres.
Om sammenhengen mellom DSA og eIDAS 2.0
- Digital Services Act (DSA) definerer såkalte "very large online platforms" (VLOPs), som for eksempel Amazon, Facebook og Google.
- I eIDAS 2.0 artikkel 5f nr. 3 presiseres det at når slike VLOPs krever autentisering for tilgang til sine tjenester, må de også akseptere og legge til rette for bruk av den europeiske identitetslommeboken. I praksis betyr dette at plattformene ikke kan nekte brukere å logge inn med sin digitale lommebok, og det skal ikke kreves eller deles mer data enn det som er nødvendig for tjenesten. Dette styrker brukernes kontroll over egen identitet og data, og fremmer interoperabilitet og sikkerhet på tvers av EU.