EU-kommisjonen har lagt ut tolv nye rettsakter til eIDAS 2.0. Disse er knyttet utviklingen av det europeiske rammeverket for digital identitet, som gir det juridiske og tekniske grunnlaget for opprettelsen av EU digitale identitetslommebøker.
EU-forordningen eIDAS 2.0 trådte i kraft i 2024 og skal suppleres med over 30 gjennomføringsrettsakter knyttet til ulike temaer. De fleste rettsaktene i denne runden har fokus på tillitstjenester og er ute på åpen høring i perioden 15. april til 13. mai.
Disse kan du gi innspill på nå
Fjernstyrte kvalifiserte elektroniske signaturfremstillingsenheter (rQSCDer)
Etablerer referansestandardene for forvaltning av fjernstyrte kvalifiserte elektroniske signaturfremstillingsenheter og kvalifiserte elektroniske seglfremstillingsenheter som kvalifiserte tillitstjenester.
Kvalifiserte sertifikater for signaturer og segl
Angir referansestandardene og kravene knyttet til kvalifiserte sertifikater for elektroniske signaturer og kvalifiserte sertifikater for elektroniske segl.
Validering av signaturer/segl basert på kvalifiserte sertifikater
Angir en liste over referansestandarder og, der det er nødvendig, etablerer spesifikasjoner og prosedyrer for validering av kvalifiserte elektroniske signaturer og kvalifiserte elektroniske segl, samt avanserte elektroniske signaturer og avanserte elektroniske segl basert på kvalifiserte sertifikater.
Kvalifiserte bevaringstjenester for signaturer/segl
Angir en liste over referansestandarder og, der det er nødvendig, etablerer spesifikasjoner og prosedyrer for kvalifiserte bevaringstjenester for kvalifiserte elektroniske signaturer og for kvalifiserte elektroniske segl.
Varsling om sertifiserte signatur-/seglenheter
Angir formatene og prosedyrene for varsling fra medlemsstatene til Kommisjonen om sertifiserte kvalifiserte elektroniske signatur-/seglenheter, samt om kansellering av deres sertifisering, der det er aktuelt.
Verifisering av identitet og attributter
Etablerer nødvendige spesifikasjoner og metoder, inkludert relevante standarder, for at kvalifiserte tillitstjenestetilbydere skal kunne verifisere identiteten og attributtene til fysiske eller juridiske personer ved utstedelse av attester.
Igangsetting av kvalifiserte tillitstjenester
Etablerer formatene og prosedyrene for å varsle tilsynsorganer om tillitstjenestetilbyderes intensjon om å tilby kvalifiserte tillitstjenester.
Kvalifiserte valideringstjenester for signaturer/segl
Angir referansestandarder og, der det er nødvendig, etablerer spesifikasjoner og prosedyrer for kvalifiserte valideringstjenester for kvalifiserte elektroniske signaturer og for kvalifiserte elektroniske segl.
Kvalifiserte tidsstempler
Angir referansestandarder og, der det er nødvendig, etablerer spesifikasjoner og prosedyrer for binding av dato og tid til data, samt for å fastslå nøyaktigheten til tidkilder med hensyn til kvalifiserte elektroniske tidsstempler.
Kvalifiserte elektroniske rekommanderte leveringstjenester
Angir en liste over referansestandarder og, der det er nødvendig, etablerer spesifikasjoner og prosedyrer for prosesser for sending og mottak av data i sammenheng med kvalifiserte elektroniske rekommanderte leveringstjenester.
Årsrapporter fra tilsynsorganer
Angir formatene og prosedyrene for årsrapportene til de utpekte tilsynsorganene som er ansvarlige for tilsynet med de europeiske digitale identitetslommebøkene og for tilsynet med tillitstjenester.
Prosedyreregler
Angir bestemmelsene om prosedyreregler for kollegiale vurderinger av elektroniske identifikasjonsordninger som skal varsles av medlemsstatene til Kommisjonen.
Dette gjør Digdir
Digdir arbeider med gjennomføringsrettsaktene i flere arenaer. Vi er blant annet deltakere i European Digital Identity Cooperation Group (EDICG), som er en samarbeidsgruppe med det formål å støtte implementeringen av eIDAS 2.0, gi råd til EU-kommisjonen og bidra i utbyggingen av «verktøykassen» til europeiske digitale identitetslommebøker.
Digdir samarbeider også tett med våre Nordiske og Baltiske kollegaer, og vurderer fortløpende muligheter for å levere felles høringssvar tilknyttet gjennomføringsrettsaktene. Gjennom NOBID (Nordic and Baltic eID project), ledet av Digdir under Nordisk Ministerråd, har vi en god plattform for diskusjoner og samarbeid tilknyttet innføringen av eIDAS 2.0.