Hopp til hovedinnhold

Altinn har helt siden starten for over 20 år siden bidratt til å øke digitaliseringstakten i samfunnet, og gitt store samfunnsøkonomiske gevinster. Nye Altinn vil i enda større grad bidra til dette. Hvordan da?

26. mars 2025

Altinn har hele veien bidratt med innovasjon, samarbeid, effektivisering og gevinster på tvers av offentlig og privat sektor. «Gamle» Altinn fyller ikke nødvendige krav til sikkerhet, personvern, universell utforming og stabilitet. Nye Altinn vil tilfredsstille alle disse grunnleggende kravene. Men moderniseringen av plattformen vil også gi mange andre fordeler for brukere og samfunn.

«Med digitalisering skal vi gjøre livene til folk både enklere og bedre, og vi skal fornye og forbedre offentlig sektor. Fornyelsen av Altinn er en viktig forutsetning for å lykkes med det»

Flere fordeler for virksomheter, folk flest - og samfunnet

Nye Altinn er ikke ferdig bygget, og det er fortsatt ett år og tre måneder til alle tjenester skal (og må!) være reetablert på ny utgave av plattformen. Likevel ser vi allerede konkrete gevinster av at vi gradvis tar i bruk en ny, smidigere og mer moderne plattform.

Bare se på noen eksempler på økt gevinst og nytte av nye Altinn:

Gir raskere og rimeligere utvikling av nye tjenester

Tjenester utvikles og tas i bruk raskere og rimeligere enn før. Og vi ser stadig oftere at tjenester utviklet av en etat gjenbrukes av andre, som dermed slipper å bruke tid og penger på å utvikle en egen, nesten lik tjeneste. Det skyldes blant annet at etatene som bruker nye Altinn (de vi kaller «tjenesteeiere») og den nye tjenesteutviklingsløsningen Altinn Studio selv kan bygge nye skjema og tjenester, og deretter dele dem med andre.

  • I blogginnlegget Hvorfor selge når vi kan dele? forklarer Andreas Rafaelsen (avdelingsdirektør i Digdir) blant annet at da Helse Nord-Trøndelag skulle lage en varslingstjeneste gjenbrukte de en tjeneste som allerede var laget av et annet helseforetak, og kunne ta i bruk tjenesten i løpet av en uke fra bestilling. Istedenfor å starte fra scratch, kunne de ta utgangspunkt i hvordan andre hadde løst behovet. Resultatet: en tjeneste etablert med minimal innsats og kostnad. Slik bidrar fellesløsningene til mer fornuftig bruk av samfunnets ressurser. Et konkret grep for omstilling av offentlig sektor som bidrar til digitalisering og effektivisering.

De viktigste endringene

Noen av endringene som bidrar til fordelene med nye Altinn:

  • Skyteknologi
  • Åpen kildekode
  • Frittstående produkter
  • Ny tjenesteutviklingsplattform (Altinn Studio)

Gjør det enklere og rimeligere for små og mellomstore virksomheter (uten store IT-avdelinger) å digitalisere

  • Patentstyret ønsket å forbedre brukeropplevelsen i skjemaene de skulle utvikle i nye Altinn, men hadde begrenset utviklerkapasitet. De fikk derfor låne to utviklere fra prosjekt Modernisering av Altinns tjenesteverksted. I innlegget Slik hjalp vi Patentstyret med å lage nye tjenester i Altinn 3 på Samarbeidsportalen forteller Patentstyret selv blant annet at gjennom samarbeidet med Digdir har Patentstyret klart å utvikle bedre og mer brukervennlige søknadsskjemaer i nye Altinn. Kundene vil oppleve en enklere og raskere utfyllingsprosess, og med hjelp av API slipper de å legge inn så mye informasjon manuelt.
  • Statens sivilrettsforvaltning er også en nokså liten tjenesteeier, som likevel med hell har utviklet nye skjemaer på nye Altinn. I innlegget Migrerte tjenester med begrensede ressurser på Samarbeidsportalen forteller de at overgangen til ny og mer moderne plattform har forenklet interne prosesser, og at mens mottaket av skjemaene i gamle Altinn var plaget av feil og manuelle prosesser sparer de nå mye arbeid på oppfølging og innregistrering av mottatte skjema.

Gjør det enklere å dele og gjenbruke løsninger, funksjonalitet og tjenester på tvers av offentlig sektor

Bruk av åpen kildekode gjør det enkelt og raskt å gjenbruke tjenester fordi en løsning som lages av en etat, enkelt, raskt og rimelig kan gjenbrukes av en annen. Da blir det enklere for offentlige virksomheter å gå sammen om utviklingen av fellesløsninger.

  • Utdanningsdirektoratet hadde behov for arabisk språk i et av sine skjema og utviklet støtte for høyre til venstre-språk. Nå er funksjonen tilgjengelig for alle som bruker Altinn.
  • KS Digital og DigiAgder jobber med å utvikle en prototype på skjenkebevilling. Denne kan potensielt bli en fellestjeneste som digitaliserer skjenkebevillingsprosessen for alle kommuner. Prototypen er basert på en tjeneste Digitale Helgeland har realisert i Altinn Studio for 17 kommuner på Helgeland. Da Digitale Helgeland lanserte sin tjeneste oppfordret de andre kommuner til å stjele koden vår.
Utdanningsdirektoratet bidro med funksjonalitet som alle andre kan bruke.

Legger til rette for “samskaping”

Tjenesteeierne selv kan bygge nye skjema og tjenester, og deretter dele dem med andre. Flere virksomheter, blant annet Brønnøysundregistrene, Finanstilsynet, Direktoratet for sivilt beredskap og Utdanningsdirektoratet, har bidratt med utvikling av funksjonalitet som er til nytte for andre som bruker nye Altinn.

  • Direktoratet for sivilt beredskap trengte å angi en posisjon i et kart som del av en av sine tjenester – en såkalt kartkomponent. De utviklet støtte for dette, og funksjonaliteten ble delt med andre som trengte lignende mulighet.
  • Finanstilsynet hadde bruk for det som kalles «dynamiske uttrykk» (det handler for eksempel om å kunne vise eller skjule felt i et skjema, eller å velge hva som er påkrevd å fylle ut, og hva som ikke er det) i noen av sine skjema. Dette er funksjonalitet som er nyttig også for veldig mange andre – men som ikke fantes fra før. Dermed gikk en utvikler fra Finanstilsynet sammen med utviklere fra Digdir. Nå er funksjonen tilgjengelig også for alle andre som lager skjema i nye Altinn.

Gjør det enklere å lage sammenhengende tjenester for innbyggerne

  • Digitalt dødsbo, som skal lanseres i år (og skaffet oss plass på VGs førsteside for et par år siden) vil spare etterlatte for en vanligvis svært krevende prosess med å hente inn og dele opplysninger fra og med en rekke offentlige etater. Digitalt dødsbo vil samle data fra en rekke kilder i både privat og offentlig sektor, slik at de etterlatte etter et dødsfall kan gjøre informerte valg rundt hvordan skifteprosessen skal gjennomføres, på en langt enklere måte enn tidligere. Denne tjenesten ville ikke vært mulig å realisere uten nye Altinn. Løsningen “digitalt dødsbo” skal gjøre det enklere for etterlatte når noen nærstående dør, sa digitaliseringsministeren i en pressemelding i fjor.
  • I denne korte filmen kan du høre hvordan Petter på en enkel og effektiv måte kunne søke om redusert pris i barnehagen, uten å måtte kontakte flere ulike etater. (Samtidig som kommunen hans sparte tid og arbeid på at de langt mer effektiv enn før kunne behandle Petters søknad.) Denne tjenesten er utviklet ved hjelp av den nye og brukervennlige tjenesteutviklingsplattformen Altinn Studio, i kombinasjon med andre digitale fellesløsninger.